Konvektif Hücreler ve Radarda Görünüşleri

Squall Line (Fırtına Hattı)

Konvektif aktivitenin olduğu soğuk cephelerde sık görülürler. Nadiren hortuma sebep olurlar.

 

Single Cell (Tekil Hücre)

Kararsızlık ve konveksiyonun olduğu her koşulda oluşsalar da BRN<10 olduğu zamanlarda daha kolay oluşurlar.

 

Multicell (Çoklu Hücre)

Kararsızlık ve 0-6 km shear arttıkça görülme ihtimalleri yükselir. LCL düşük olduğunda ve 0-1 km shear yüksek olduğunda mezosiklonik olmayan hortumda yapabilirler.

Gereken CAPE: 500 J/kg+

ya da 100 J/kg-500 J/kg ve 50 knot üstü 500 mb rüzgarı.

 

Supercell (Süperhücre)

Gereken CAPE: 100-600 J/kg (0-6 km shear 70+ knot ise)

ya da 600-1000 J/kg (0-6 km shear 50-70 knot ise)

ya da 1000+ J/kg (0-6 km shear 30-50 knot ise)

 

 

LP – KLASİK – HP  Süperhücreler

Süperhücreler yağışlarına göre 3’e ayrılır: Az yağışlı, Klasik ve Çok yağışlı.

LP Supercell: Az yağışlı süperhücredir. Hortumları diğer 2 türe nazaran daha zayıftır. Ancak yağışa geçebilir su(PW) değeri düşükse ve kararsızlıkta yüksekse kolaylıkla iri dolu yapabilirler. LP süper hücreleri, diğer süper hücrelere göre daha yüksek olma eğilimindedir, çünkü yoğuşmanın oluşması için havanın troposferde daha yüksek bir seviyeye yükselmesi gerekir.

Klasik Supercell: Doppler radarında en iyi kanca şeklini gösterir. Klasik süper hücrelerin değişik derecelerde dolu büyüklükleri, hortum kuvveti ve düz rüzgar gücü vardır. CAPE (atmosferin ne kararsızlığı) PW ile birlikte donma seviyesi ve yükselmesi, dolunun ne kadar şiddetli olacağını gösterir. Orta seviyelerdeki kuru hava (büyük çiğlenme noktası baskısı) ve PBL’deki nem oranı (yüksek çiğlenme noktaları) kuvvetli düz rüzgar ve konvektif kararsızlığa neden olur. Güçlü aşağı seviye rüzgar hızı ve yüksek CAPE ile birlikte yönlü makas(directional shear) hortumlar için uygun bir ortam oluşturur.

HP Supercell: Çok yağış bırakan süperhücre tipidir.  Hortumlar genellikle yağmur yağdığında daha ölümcül olur, çünkü tam siz üstünüze gelene kadar görünmez. Dolu, HP supercell’lerle birlikte diğer supercell tiplerine göre daha küçük olma eğilimindedir, çünkü:
1) CAPE yoğun su yüklemesi nedeniyle azalır.
2) Donma seviyeleri yüksek olma eğilimi gösterir ve HP ile ilişkili olarak kotlar daha düşüktür. Buharlaşmalı soğutma ve negatif yüzerlilik daha düşüktür çünkü düşük ve orta troposferdeki çiy noktası depresyonu düşük olma eğilimindedir.

 

Süperhücre Hattı

Süperhücre koşullarının büyük bir alanda geçerli olması ve CAPE-wind shear-SREH durumlarının çok iyi durumda olmasıyla oluşurlar. Hortum patlaması(tornado outbreak) olan sistemlerde genelde süperhücre hattı görülür.

Gereken CAPE: 1500 J/kg+

Bow Echo (Yay Eko)

Mezosiklon yayın yukarısındadır. Aşırı rüzgarları ile ünlüdürler. Troposferik rüzgarlar kuvvetli ve tek yönlü olduğunda meydana gelir. Mezosiklon kısmında hortum meydana gelebilir.

Gereken CAPE: 1000 J/kg-7000 J/kg

 

Derecho

Uzun ve gitgide dağılan yapıdadırlar. Bow Echodan evrimleşirler. Ancak her Bow Echo, Derechoya dönüşecek diye bir kural yoktur. Şiddetli rüzgara neden olurlar.

Gereken CAPE: 1000 J/Kg-7000 J/kg

 

Mesoscale Convective Complex (Mezoölçekli Konvektif Kompleks)

7 Mayıs 2015’te Edirne-Kocaeli arasında şiddetli rüzgar ve yıldırım fırtınası yaratan oluşumdur. Genelde top şeklindedir. Güçlü multicell kümelerinin diverjansla birleşmesiyle meydana gelirler. -52°C’den düşük sıcaklıkta 50.000 km^2 üstünde alana sahiptirler. Yoğun şimşek, rüzgar, yağmura neden olabilirler. Şartlar uygunsa hortumda oluşturabilirler.

Gereken CAPE: 1000+ J/kg

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑