2018/2019 Kış Tahmini : Yağışlı Ama Kıyılarda Az Karlı

ARALIK

Aralık ayının devamında ay sonuna kadar güçlü bir soğuk sistem göremeyeceğiz. Ay sonu sistemi muhtemelen yılın en güçlü sistemi olacak. Adına ‘Son Hançer’ ismini veriyorum zira 4-5 gün kalaya kadar güçlenip son anda hançer yediğimiz sistemlere alışkınız. 850’de -12, -14 gibi değerler göreceğimiz kadar güçlü bir sistem olmasını bekliyorum.

Pasif Azor Paterni Kırılacak Mı?

Azor yüksek basıncının İskoçya’ya kadar dikleşememesini ifade eden Pasif Azor Paterni yılbaşında kırılacak. Ocak ayının ilk yarısında aktif Azor yükseği – Kutup yükseği(Ani Sratosferik Isınması kaynaklı oluşacak) işbirliğini göreceğiz. Major SSW’nin etkisi 3 Ocaktan başlayarak 3-4 hafta kadar sürecek.

OCAK

Ocak ayı yurdun büyük bölümünde batı ve güney kesimlerimizde yağışlı iç kesimlerimizde normallerden soğuk geçecek. Ocak ayı içerisinde Siklon eşliğinde 1 tane 2004 vari bir karlı sistem görebiliriz. 1969 gibi nadir gerçekleşebilecek bir örnek verilse de El Ninodan dolayı Sibirya yükseğinin Doğu Avrupaya ya da Batı Rusyaya gelmesini beklemiyorum. El Nino, Sibirya yükseğinin batıya kaymasını genel olarak engeller. Bunu SSW’de değiştiremez.

AO indeksi tahminim: +0.5

NAO indeksi tahminim: +0.6

TSS indeksi tahminim: +0.7

ŞUBAT

Şubat ayında yağış dağılımı batı-doğu arasında önemli ölçüde farklı olabilir. Negatif AO-NAO bekliyorum. Sıcaklık olarak batıda normallerde doğuda normallerden sıcak olacak. Şubat ortasında AO-NAO’nun pozitife çıkışına mukabil sağlam bir sistem alabiliriz.

AO indeksi tahminim: -1.2

NAO indeksi tahminim: -0.8

TSS indeksi tahminim: -0.3

Gelelim detaylara…

CFS U-200 verisine baktığımız zaman Atlantikten Orta Asyaya kadar uzanacak çetrefilli bir kuşak görüyoruz. Bu o bölgede 200 mb anomalisinin hızla yükseleceğini gösteriyor.

2013 yılında gerçekleşen bir Ekvatoral rüzgar artışı ve bunun negatif NAO’ya neden oluşu:

Bu patern 2 fazdan oluşuyor:

  1. si trofun Batı Avrupaya kıvrıldığı ve güçlü negatif AO-NAO’nun başladığı sinoptik

2. si ise Azor yükseğinin İzlanda tarafından Balkanlara doğru kaymasıyla gelen polar       atak.

1.fazdan 2.faza geçiş için negatif AO-NAO’nun pozitife geçmesi gerekir. Şubat ayında 1.fazla başlayıp normallerden sıcak geçireceğiz. 2.faza geçişimiz Şubat ortasını(9-19 Şubat arası herhangi bir tarih) bulabilir. 2.faza geçtiğimizde güçlü bir polar atak alacağız. Daha sonra ise tekrar faz-1 ile ılık ve yağışlı günler geçirip kışı kapatacağız.

Kyle Mac Ritchie’nin AO indeksine göre çok daha az hata veren NAO indeksi tahmini de Şubat ayına net negatif NAO tahmini yapmış.

Yararlı Kaynaklar: http://weatheriscool.com/

https://www.kylemacritchie.com/

https://www.esrl.noaa.gov/psd/data/composites/day/

 

 

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑