2017-2018 Kış Tahminim: Sibiryalı Ama Öncesi Ilık ve Yağışlı

Lafı çok uzatmadan direk kış tahminimi söylemek istiyorum. İlk ay(Aralık) görece ılık ve yağışlı geçecek. Sistemlerin geliş şekline göre zaman zaman G.Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu az yağış alabilir. Ocak ayının ilk yarısında Türkiye’nin kuzey kıyılarının tamamının ilk karla tanışacağı sistemi alacağımızı düşünüyorum. Ocak ayının ikinci yarısında Kanada tarafı da dahil kutuplarda tek soğuk deposunun Sibirya’nın olacağını düşünüyorum. Benzer bir görüntü Aralık başında yaşanacak olsa da şu an termik yüksek yok bölgede. Rusyadaki her yüksek basınç Sibirya yükseği değildir. Aşağıdaki şekilde kutup yükseği etkisinde soğuk hava Sibiryaya yönelmiş:

gefs

Şekil 1: Aralık başı GFS orta vade tahmininden bir görüntü. Kuzey Amerika-Rusya arktik havası dağılım dengesi Rusya lehinde.

Ocak ayının 20’sinden sonra istatistiksel olarak da desteklenen La Nina-Doğulu QBO etkisinde bir güçlü Sibirya yükseği  görmemiz söz konusu olacak. AO indeksinin yukarı-aşağı hareketi ile Kuzeybatı Rusya’ya kısa bir süreliğine yerleştiğini görme şansımız olacak. Ancak basınç rekoru kırılacağını sanmıyorum.

Unutmayın Batı Rusya, Sibirya yükseğinin evi değildir ve orada bir hafta kadar kalması bile çok nadir bir olaydır. Normal bir kışta Sibirya yükseği batıya ya hiç hamle yapmaz ya da 1-2 günlük bir hamleyle cılız bir yer soğuğu gönderir. Bu bakımdan 2012 kışı eşsizdir ve bu kış öyle bir kış olmayacaktır.

Her neyse konumuza dönecek olursak Ocak ikinci yarısının Türkiye genelinde normallerinden güçlü derece soğuk geçmesini bekliyorum. Yağış olayında siklonların payı büyük olacağı için değişken buluyorum.

Şubat ayında pozitif indekse çıkışın başlayacağı ve atmosferin toparlanacağı görüşündeyim. Kuzey Amerika tarafı en güçlü soğukları bu ay alacaktır. Tahminimce Türkiye için normallerden kurak bir ay olur. Sıcaklık olarak normallerde bekliyorum.

2017-2018 kışının negatif AO etkisinde geçmesini bekliyorum. Aylık bazdaki AO indeksi tahminimse:

Aralık: Min. -1.3 değer ile Max. -0.3 değer arası.

Ocak: Min. -1 değer ile Max +0.0 değer arası

Şubat: Min -0.5 değer ile Max +0.5 değer arası.

AO indeksi gibi NAO indeksi de kış boyu negatife meyilli bir gidişat izleyecektir.

Genel tahmin:

Aralık: Normallerden ılık, ve yağışlı. Doğuya doğru yağış anomalisi azalabilir.

Ocak: Güçlü derecede soğuk ve yer yer normallerden yağışlı.

Şubat: Normallerde sıcaklık,bölgesel olarak normallerden soğuk ve kurak.

Türkiye kışlarda soğuk faza geçsede küresel ısınmanın etkisinden dolayı+0.3 ile -0.6 arasında bir sapma beklentim var. Zira 2004’te çok hafif bir sıcaklık fazlasıyla kapatmış.

Şekil 2: Türkiye kış mevsimi ortalama sıcaklık sapması. Belirli aralıklarla soğuk ve sıcak dönemlere girmişiz. 2017 ile itibariyle soğuk faza girdik ve normallerden epey yüksek bir kış ihtimali olasılık dışı.

Soğuk kasım-Soğuk kış tezi(aslında teori bile denebilir ancak bilimsel olarak buna neyin sebep olduğunu bulan yok. Bizim coğrafyamızda Kasım ayı dışındaki hiç bir ay kendisinden sonraki mevsimi etkilemez.) doğrultusunda baktığımızda ise birazcık olumsuz bir veriyle karşı karşıyayız.  Önümüzdeki günlerdeki pozitif anomaliyle harita birazcık daha aleyhimizde değişecektir. Ancak bu umudumuzu yitirmemiz anlamına gelmez.notr

Şekil 3: 1 Kasım-23 Kasım arası 850 mb anomalisi.

Toparlayacak olursak 2017-2018 kışı için biraz dişimizi sıkarsak muhteşem bir Ocak ayının bizleri beklediğini düşünüyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑