Konvektif Parametrelerin Kullanımı-3

0-3 km Storm-Relative Helicity(SREH): 0-3 km Fırtına Göreli Helisitesi olarak Türkçeye çevrilebilir. Sağa hareket eden süper hücrelerdeki çevrimsel yukarı doğru rotasyon potansiyelinin bir ölçüsüdür ve yer seviyesinin en düşük 1 km ve 3 km katmanları için hesaplanmıştır. Süperhücrelerin oluşumu daha derin kat kesimine daha fazla bağlı olduğu için, süperhücreleri tahmin ederken SRH için açık eşik değeri yoktur. Bununla birlikte, 0-3 km SRH’nin 250 m ** 2 / s ** 2’den büyük ve 0-1 km SRH’nin 100 m ** 2 / s ** 2’den büyük değerlerinin daha büyük olması, hortum oluşumunda süperhücreler ile artan tehlikeye işaret eder.
Supercell Composite Parameter: Süperhücre Kompozit Parametresidir. Formülü:
SCP = (muCAPE / 1000 J kg-1) * (ESRH / 50 m2 s-2) * (EBWD / 20 m s-1)  şeklindedir. Formüldeki EBWD=Effective bulk wind difference’dır.
Örnek harita:
sreh
Hail Parameter: Dolu parametresidir. Formülü   SHP=[(MUCAPE j/kg) * (Mixing Ratio of MU PARCEL g/kg) * (700-500mb LAPSE RATE c/km) * (-500mb TEMP C) * (0-6km Shear m/s) ] / 42,000,000 şeklindedir.
Örnek harita:
hail
Effective Precipitable Water: Etkili Yağışa Geçebilir Su demektir. Bu değerin yüksek olması havanın aşırı miktarda yağış potansiyeli oluşturduğu anlamına gelmektedir.
MCS Propogation Vector: Mezosiklonik Konvektif Sistem Yayılım Vektörü olarak Türkçeye çevrilebilir. Siyah vektör nötrdür. Pembe vektörler MCS’nin yanlamaya meyilli olduğunu belirtir. Mavi vektör MCS’nin daha hızlı hareket etmesine yol açarken, kırmızı vektör daha yavaş hareket etmesine yol açar.
Örnek harita:
pw
Moisture Transport Vectors: Nem Taşıma Vektörü demektir. Nem adveksiyonunun hangi yönde olduğunu gösterir.
1000-600 hPa Min RH: Yer ile 600 hPa arasındaki minimum nem oranını verir. Hiç renk olmayan yerde %30’un altında demektir. Bu oranın yüksek olması havanın alt ve orta katmanında yoğun nem bulunduğunu gösterir.
Orographic Lifting:  Orografik kaldırma demektir. Rüzgar bir dağa çarptığında dağın üzerinde yükselmeye zorlandığında buna orografik kaldırma denir.
Örnek harita:
gfs_mtv_eur0

 

1-8 KM Deep Layer Shear: 1 ile 8 km arasındaki katmanlar arası rüzgar hız farkını verir. 8 km seviyesinin uzun ve kısa ömürlü süperhücreler arasında ayrım olduğu düşünülerek kullanılmaya başlanmıştır.

ICAPE: Entegre CAPE demektir. Birimi J/kg değil kJ/m^2’dir.  Deneysel bir parametredir. Yüksek ICAPE’ye sahip bir ortam potansiyel olarak derin bir katmandan çok fazla enerji alıp, uzun süreli fırtınaları tetikleyebilir.

ICIN: Entegre CIN demektir. CIN’e neden olan ters gerginlik ne kadar kuvvetli olursa, kaldırmaya olan değer ve toplam direnç o kadar yüksek olur. ICIN, ICAPE’ye karşı olan direnci gösterir.

Örnek harita:

ICAPE

 

Parcel Layer Depth:  Türkçesi Parsel Katmanı Derinliğidir. LW haritasında renkli alanla gösterilmiştir. Mavi alan sadece sığ tabakanın CAPE’yi serbest bırakma enerjisi olduğunu gösterir. Renk tonu kırmızılaştıkça daha yüksek seviyeden CAPE salınabilecek demektir. Bu da şiddetli gökgürültülü fırtına olasılığının yükseleceği anlamına gelir.

1-4 KM Shear Vectors: 1 km ile 4km arasındaki ortalama rüzgarı  vektörel olarak gösterir.

0-2 KM Deep Convergence: 0-2 km arası derin konverjans demektir. LW haritasında kırmızı çizgilerle gösterilir. Konverjansın ne demek olduğu hakkında daha detaylı açıklama için bkz.(Konvektif Parametrelerin Kullanımı).

Örnek harita:

parsel

 

Instantaneous Contraction Rate: İki bitişik hava parseli arasındaki mesafenin anlık değişim oranının bir ölçüsüdür. Formülü  ICON = 1/2 (DEFres – DIV) şeklindedir.

Axis of Dilatation: Türkçeye Dilatasyon Ekseni olarak çevrilebilir.  Hava akımının deformasyonunun hava parsellerinin maksimum gerilmesine neden olduğu bir çizgidir. Büzülme ekseni, genişleme eksenine diktir; bu nedenle, ön oluşumu içeren bir durumda, havanın bazı özelliklerinin kontürleri, örneğin, karışım oranının sıcaklığı, dilatasyon eksenine paralel olarak dizilim gösterir. Dilatasyon ekseni kontürlerle hizalandığında, frontogenez muhtemeldir. Dilatasyon ekseninin uzunluğu ne kadar büyük olursa, oluşan deformasyonun büyüklüğü o kadar büyük olur. LW haritasında mavi şekillerdir.

Fluid Trapping Parameter: Akışkan Sıkıştırması olarak Türkçeye çevrilebilir. Güçlü girdaplı (yani siklonlarda) bölgelerde, hava parselleri siklonda sıkışmaya meyillidir. Bu, hava parsellerinin içinde sıkıştıkları bir sınır oluşturabilir ve uzun süreler boyunca siklonu takip eder. Güçlü deformasyona sahip bölgelerde bazı hava parselleri birbirine daha yakın hale getirilir, ancak diğerleri giderek birbirinden ayrılırlar. Yakalama parametresi (TRAP), basit formüle göre tanımlanır: TRAP = 1/4 [(DEFres) ^ 2 – (VOR) ^ 2]. Negatif değerler, vortisitenin deformasyondan daha büyük olduğu bölgelerdir ve hava parsellerinin sıkıştıkları bölgelerdir. Bu parametre, güçlü siklonların gelişimini tanımlamak ve onları izlemek için kullanışlıdır. LW haritasında renkli alanlardır.

Örnek harita:

ICON

 

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑